Brașovenii pot dona alimente înainte de Crăciun

Banca pentru Alimente Brașov colectează în această perioadă alimente neperisabile pentru 5.890 de persoane aflate în situații de risc din județul Brașov, 117 din județul Covasna și 350 de persoane din județul Mureș.

Acțiunea se desfășoară în perioada 7 - 20 decembrie 2020. Banca Regională pentru Alimente Brașov (BRpABv) organizează Colecta de Crăciun în parteneriat cu Lidl.

La ieșirea din magazinele acestei rețele alimentare sunt amplasate cutii speciale, în care cetățenii pot dona produse neperisabile. În județul Brașov sunt colectate alimente din magazinele de la 6 adrese: str. Turnului nr.1, str. Carpaților nr.44, str. A.I.Cuza nr.3, str. Spicului nr.5, str.Grivitei nr.5 și în Codlea, str. Lungă nr.32.

Produsele care pot fi donate de către clienți sunt semnalizate la raft (ulei, făina, zahăr, orez, ingrediente de copt, conserve diverse, precum cele de legume, de carne, de fructe, paste făinoase, sosuri, lapte UHT, produse de patiserie ambalate, biscuiți, cafea, ceai, dulceață și gemuri).

În anul 2019, rețeaua Băncilor pentru Alimente din România a organizat ediția pilot a campaniei de colectare de alimente, în parteneriat cu Lidl. Astfel, clienții din 12 magazine din țară au putut dona alimente destinate persoanelor defavorizate, beneficiari ai rețelei, în perioada sărbătorilor de iarnă. Au fost strânse astfel 17,34 tone de alimente, ce au fost distribuite mai departe către aproximativ 7.000 de beneficiari. În 2020, campania se va realiza în 80 de magazine din județele: Arad, Bacău, Bihor, Brașov, Cluj, Constanța, Iași, Ilfov, Maramureș, Neamț, Timiș și municipiul București.

 

Despre Banca pentru Alimente Brasov

Banca Regională Pentru Alimente Brașov și-a început activitatea în 23 decembrie 2019, fiind fondată de Vasile Costache, alături de alți cinci oameni dornici de a schimba ceva în privința risipei alimentare și a mediului. Este a patra locație din rețeaua de bănci pentru alimente dezvoltată pe teritoriul României, pentru a colecta și distribui constant, în mod gratuit și organizat, ajutoare alimentare, după modelul Federației Europene a Băncilor Alimentare (FEBA). Din motive de trasabilitate, alimentele nu pot fi donate direct persoanelor fizice, ci doar prin intermediul ONG-urilor cu programe sociale destinate persoanelor în nevoie și grupurilor vulnerabile.

Produsele alimentare și nealimentare donate de companii sunt în termen și sunt bune pentru consum uman. De obicei, acestea reprezintă suprastocuri, mărfuri refuzate la platformă din motive estetice, produse provenite din campanii de marketing, testări de sortimente noi, campanii de sărbători sau produse ce se apropie de termenul de expirare și vor trebui retrase de la raft.

„Donatorii sunt companiile ce aleg să nu aștepte până sunt nevoite să le distrugă, ci le retrag mai repede și le donează: producători agro-alimentari, importatori și distribuitori, retaileri și vânzători en detail. Le mulțumim partenerilor noștri, fără de care nu am fi reușit să hrănim atât de multe persoane afectate de criza COVID-19”, a declarat președintele Băncii Regionale Pentru Alimente Brașov, Vasile Costache.

În primele zece luni ale anului 2020, partenerii Băncii pentru Alimente Brașov au donat peste 170 de tone de ajutoare alimentare și nealimentare în valoare totală de aproximativ 2,3 milioane de lei, care au putut fi salvate de la risipă și donate spre consum persoanelor ce nu și-ar fi permis să le cumpere. Acestea echivalează cu 400.000 de porții, de care s-au bucurat peste 15.000 de persoane vulnerabile din cele 40 de ONG-uri susținute de Banca pentru Alimente Brașov.




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cât costă meniul de la nunta Ginei Pistol cu Smiley

COVID-19. Polițiștii brașoveni, controale intense și în ultimele 24 de ore (VIDEO)

Percheziții în Brașov și în alte șapte județe, la suspecți de trafic de persoane și proxenetism